Vyhľadávať v tomto blogu

6. 3. 2008

Oplatková saláma

Potrebujeme: 250 g pr. cukru, 250 g stuženého tuku (cera, iva), 3 vajcia, 3 lyžice kakaa, 100 g posekaných orechov, 100 g hrozienok, 100 g sušených sliviek (môže sa použiť aj iné sušené ovocie), 50 g čokolády, 4 tortové oplatky

V kotlíku nad parou miešame ceru, cukor a vajcia do zhustnutia. Potom (stále nad parou) pridáme kakao, orechy, hrozienka, slivky, vmiešame polámanú čokoládu, ktorú necháme rozpustiť. Dáme dole z pary, pridáme rozlámané oplatky a premiešame. Dno formy na biskupský chlebíček vyložíme mikroténom alebo alobalom, dobre natlačíme zmes a necháme stuhnúť v chladničke. Iná varianta – prichystáme si alobal (použijeme 2 vrstvy) asi veľkosti veľkého plechu (použijeme 2 vrstvy alobalu), navrstvíme zmes a urobíme salámu, ktorú napevno stiahneme alobalom. Dáme zachladiť do chladničky a na druhý deň z nej môžeme krájať kolieska. Z tohto množstva budeme mať jednu hrubšiu salámu, alebo 2 menšie z menším priemerom.