Vyhľadávať v tomto blogu

23. 6. 2009

Štedrák

Porebujeme: 80 Dg polohrubej múky, 3 lyžice cukru, 2-3Dg kvasníc, 3dcl mlieka, 25Dg stuženého tuku, 3 žĺtky, malú lyžičku soli (nie plnú) + plnky.

Pripravíme kvások, necháme ho podkysnúť a zo všetkých surovín vymiesime hladké cesto, ktoré necháme dobre nakysnúť. Cesto potom rozdelíme na 4 diely, rozvaľkáme na veľkosť plechu. Na plech dáme papier na pečenie a môžeme ho aj pomastiť a posypať múkou. Potom ukladáme jednotlivé pláty a potierame ich plnkami. Ako prvá ide lekvárová, najlepší je slivkový lekvár, ďalej orechová a maková, ktorá sa prikryje posledným plátom. Pláty cesta môžeme popichať vidličkou, ale nie ten spodný, aby nám nevytiekol a neprihorel lekvár. Takto pripravený koláč necháme asi 1/2 až 1 hodinu prikrytý kysnúť. Nakoniec tesne pred pečením na vrch dáme tvarohovú plnku. (Ja radšej dávam tvarohovú plnku asi po 10-15 min pečenia, potom ostane svetlá, a pekáč vrátim do trúby.) Pečieme v silno vyhriatej rúre, asi 15 minút naplno a potom ešte asi 25 min pri stíšenom plyne. Koláč skúsime, či je dobre prepečený tak, že na niekoľkých miestach vpichneme špáradlo alebo špajdľu. Nesmie na nich ostať ani cesto ani plnky.

Plnky:
Lekvárová: 4-5 veľkých lyžíc slivkového lekváru dobre rozmiešame, ak je príliš hustý pridáme trocha vody, aby sa dobre natieral. Primiešame trochu nastrúhanej citrónovej kôry a mletej škorice podľa chuti.
Orechová: 15 Dg mletých orechov, 12Dg cukru, mletý hrebíček podľa chuti (2-3 hlavičky). Rozvaríme 1,3 dcl mlieka, pridáme cukor, orechy a hrebíček a chvíľočku na ohni premiešame.
Maková:15 Dg maku, 15 Dg cukru, 1,4 dcl vody, vanilkový cukor. Opäť rozvaríme vodu, pridáme cukor a mak, chvíľku premiešame a pridáme vanilkový cukor a postrúhanú citrónovú kôru.
Orechovú a makovú plnku si pripravíme dopredu, aby mohli vychladnúť, kým ich budeme natierať na koláč.
Tvarohová: 0,5 kg tvarohu, 1 žĺtok, 18 Dg práškového cukru, nastrúhaná citrónová kôra, mletá škorica, hrozienka. Tvaroh rozmiešame s cukrom a žĺtkom, pridáme citrónovú kôru a škoricu a nakoniec umyté hrozienka. Ak je tvaroh príliš riedky, pridáme trochu strúhanky.

Štedrák a koláče