Vyhľadávať v tomto blogu

20. 11. 2009

Medovníčky

Cesto: 80 dkg hladkej múky, 15 dkg tuku (napr. Hera), 4 celé vajcia, 28 dkg práškového cukru, 4 lyžice rozpusteného medu (nesmie byť horúci), 14 mletých hrebíčkov, 1 lyžička mletej škorice, 2 lyžičky mletého anýzu, 1 lyžička sódy bikarbóny, na potrenie 2 celé rozšľahané vajíčka.

Postup: Vajcia, cukor a tuk vymiešame v mise, pridáme korenie, med a časť múky so sódou. Cesto presunieme na dosku, pridáme zbytok múky (v prípade, že sa cesto rozteká, pridáme múku), vypracujeme cesto. Necháme najmenej 2 hodiny odpočinúť, môžeme odložiť aj do druhého dňa.
Cesta vyvaľkáme asi 1/2 cm hrubé a vykrajujeme tvary. Pečieme v mierne predhriatej trúbe doružova, po upečení potrieme hneď rozšľahaným vajíčkom. Perníčky sú hneď mäkké.