Vyhľadávať v tomto blogu

13. 7. 2009

Kysnutý marhuľový koláč

Vhodný recept pre tých, ktorí nemajú radi váhy ... pohár = cca 2,5 dcl

Potrebujeme: 1 pohár mlieka, 50g čerstého droždia, 3 poháre polohrubej múky, 3/4 pohára práškového cukru, 5 žĺtkov (namiesto 5 žĺtkov možno použiť 2-3 vajcia, ale cesto so samých žĺtkov je jemnejšie), štipku soli, 125 g masla alebo margarínu na pečenie, marhule

Do teplého mlieka rozmrvíme droždie, pridáme lyžicu múky a lyžicu pr. cukru. Zmiešame a odložíme na teplé miesto, aby kvások vykysol. Do zvyšnej preosiatej múky vmiešame zvyšok cukru, žĺtky, soľ a rozpustené maslo (môže byť mierne teplé). Cesto dobre vypracujeme, prikryjeme obrúskom a odložíme na teplé miesto vykysnúť. Keď zdvojnásobí svoj objem, preložíme ho na plech vymastený tukom a končekmi prstov namočenými do oleja urovnáme povrch. Poukladáme naň polovičky marhúľ a upečieme.