Vyhľadávať v tomto blogu

13. 10. 2009

Jablkové pité II.

Cesto: 500 g polohrubej múky, štipka soli, prášok do pečiva, 2 vajcia, 250 g masla, 125 g práškového cukru, citrónová kôra.
Plnka: 4-5 lyžíc mletých orechov alebo bielej strúhanky, 1 kg očistených, nahrubo postrúhaných jabĺk, 50 g hrozienok, mletá škorica, kryštálový a vanilínový cukor a práškový cukor na posýpku.
Postup:
Múku preosejeme, pridáme prášok do pečiva, štipku soli, práškový cukor a postrúhanú kôru z umytého citróna, premiešame, v strede zmesi urobíme nožom jamku a vyklopíme do nej 2 celé vajcia. Stuhnuté maslo postrúhame a najprv nožom, potom dlaňami rýchlo vypracujeme polotuhé cesto. Vyvaľkáme 2 bochníky, prikryjeme obrúskom a pripravíme plnku. Umyté jablká olúpeme a nahrubo postrúhame. Jeden väčší bochník cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske a s pomocou valčeka preložíme na suchý plech. Cesto zarovnáme do krajov a posypeme pomletými orechmi, alebo bielou strúhankou, ktoré vsajú prebytočnú šťavu z jabĺk. Potom rozsypeme do rovnakej vrstvy postrúhané jablká, umyté hrozienka, poprášime mletou škoricou alebo škoricovým cukrom, vanilínovým a kryštálovým cukrom. Vyvaľkáme druhý bochník cesta vo veľkosti plechu a s pomocou valčeka cesto prenesieme na plech a ochutené jablká prikryjeme. Vrchné cesto miestami prepichneme vidličkou, aby pri pečení unikla para z jabĺk. Pečieme vo vopred vyhriatej horúcej rúre pri 200 stupňov asi 30 minút. Upečené krájame na 5 x 5 cm štvorce. Vrch pocukrujeme.