Vyhľadávať v tomto blogu

16. 7. 2009

Bratislavské rožky

Suroviny:
Na cesto: 500 g polohrubej múky, 250 g margarínu alebo masla, 1 vajce, 50 g práškového cukru, 30 g droždia, 150 ml mlieka, štipku soli 1 vajce
Na makovú plnku: 500 g pomletého maku, 350 g práškového cukru, 50 g hrozienok, 1 vanilkový cukor

Zmäknuté maslo rozmrvíme do preosiatej múky a v strede urobíme jamku. Z droždia, cukru a vlažného mlieka urobíme kvások, vylejeme do múky, pridáme štipku soli a vypracujeme tuhšie cesto. Vypracované cesto necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu. Medzitým si pripravíme makovú plnku. Vo vlažnom mlieku rozpustíme cukor, pridáme vopred namočené hrozienka, vanilínový cukor, mak a všetky suroviny spolu dobre premiešame. Vykysnuté cesto preložíme na dosku a rozdelíme na 40 rovnakých kúskov, ktoré rozvaľkáme a naplníme makovou plnkou. Zvinieme ich do rožtekov a poukladáme na plech. Dbáme na to, aby spoj cesta ležal na spodnej strane rožteka. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 180 stupňoch do zlatohneda asi 18 minút.