Vyhľadávať v tomto blogu

10. 6. 2008

TIRAMISU jednohubky

Tento recept som nedávno dostala mailom. Ešte som ho nerobila, ale určite ho niekedy urobím.

Potrebujeme 480 g okrúhlych piškót, 250 ml presso kávy, 4 lyžičky rumu, zopár kvapiek mandľovej arómy, 500 g syru Lučina, 4 lyžice preosiateho práškového cukru, 250 ml vyšľahanej šľahačky, 10 lyžice vaječného likéru, kakao na posypanie, špáradlá, (papierové košíčky)

Postup: Na tieto jednohubky treba aspoň 2 veľké balíky piškót (po 240 g). Ale krému je viac, nespotrebujete ho všetok. Odhadom by stačili také 2/3. Ale ak ho urobíte z celej dávky, tak ochutnávači sa potešia. :-)

Uvaríme silné presso, pridáme doň tuzemák a pár kvapiek mandľovej arómy. Kým budeme robiť krém a potom skladať jednohubky, káva bude mať kopec času na vychladnutie. Do misy dáme Lučinu, práškový cukor, vaječný likér a všetko dobre vymiešame. Pridáme do tuha vyšľahanú šľahačku, ktorú zľahka vmiešame do syrového základu. Na tácku rozložíme piškóty rovnou stranou nahor, kávovou lyžičkou nanášame na ne krém a piškótami z druhého balíka ich zase rovnou stranou priklopíme miernym stlačením.
Pospájané piškóty postavíme tesne vedľa seba a pokvapkáme ich polovičným množstvom už vychladnutej kávy z jednej strany. Potom ich "pregúľame" na opačnú stranu a pokvapkáme zvyšnou kávou. Na "pokvapkávanie" sa mi osvedčila najväčšia injekčná striekačka (s objemom 20 ml). Jednohubky preložíme na čistý uzatvárateľný podnos (zase tesne vedľa seba) a dáme ich do chladu aspoň na 12 hod.
Po 12 hodinách ich husto posypeme kakaom cez sitko, do stredu každej "Tiramisky" napichneme špáradlo a môžeme ich expedovať na čistý podnos, prípadne do košíčkov.