Vyhľadávať v tomto blogu

18. 11. 2008

Jablčník s pudingovým krémom

Cesto: 4 vajcia, 100 g pr. cukru, 1 vanilkový cukor, 6 lyžíc vlažnej vody, 200 g polohr. múky, 1 prášok do pečiva (PDP), postrúhaná citrónová kôra (nemusí byť)

Jablková vrstva: 750 g očistených postrúhaných jabĺk, 2 x vanilkový cukor, mletá škorica

Krém: 3 bal. Zlatého klasu, 0,5 l mlieka, 2 x vanilkový cukor, 100 g kr. cukru, 2 pochúťkové (kyslé) smotany (500 ml), na ozdobu mliečna čokoláda

Plech vystelieme alobalom, vysypeme vanilkovým cukrom a škoricou a na to rozvstvíme nastrúhané jablká. Žĺtka vymiešame s cukrom a citrónovou kôrou. Primiešame vyšľahaný sneh z bielkov. Striedavo primiešavame múku zmiešanú s PDP a vodu. Cesto vylejeme na jablká, rovnomerne rozotrieme a pečieme pri teplote 200°C dozlatista. Či je cesto upečené zistíme špáradlom. Cesto po miernom vychladnutí prevrátime tak, aby jablká boli navrchu.

Krém: Do 350 ml mlieka nasypeme kryštálový a vanilkový cukor a dáme variť. Vo zvyšku studeného mlieka rozmiešame 3 balenia Zlatého klasu a uvaríme veľmi hustý puding. Za priebežného miešania ho necháme mierne vychladnúť a elektrickým šľahačom do neho postupne vmiešame pochúťkovú smotanu. Vyšľahaný jemný krém rozotrieme na jablkovú vrstvu a uložíme do chladničky. Na vrch nastrúhame mliečnu čokoládu.