Vyhľadávať v tomto blogu

5. 10. 2010

Karamelové veterníky

Cesto: 4 dcl vody necháme zovrieť, pridáme jeden Palmarin, pridáme 20 dkg polohr. múky a 2 dkg hr. múky, miešame a uvaríme na hustú kašu. Po vychladnutí pridáme 5 vajec a vymiešame na hladké cesto. Cesto ešte teplé plníme do striekačky a na plech vyložený papierom na pečenie striekame venčeky alebo veterníky, ktoré upečieme v rúre. Kto nemá takú možnosť, cesto naberie lyžicou a na plech sa snaží vytvarovať úhľadné veterníky. Venčeky (veterníky) v rúre pri pečení naskočia.

Plnka: 100 g kryštálového cukru, 0,35 l smotany na varenie alebo plnotučného mlieka, 40 g pudingového prášku s vanilkovou prí­chuťou, 1 žĺtok, 50 g práškového cukru, 200 g masla, 1/2 balíčka vanilkového cukru.
Šľahačka: 0,25 l šľahačky, 1 stužovač šľahačky.
Poleva: 50 g kryštálového cukru, 220 g práškového cukru, 3 lyži­ce mlieka.

Postup:
Príprava plnky: Kryštálový cukor upálime na karamel, zalejeme 0,2 l smotany a za stáleho miešania rozvaríme. Vo zvyšnej smotane rozmieša­me pudingový prášok a žĺtok, uvaríme karamelový puding a odstavíme. Za občasného premiešania (aby sa nevytvorila šupka) necháme pudingovú kašu vychladnúť. V miske vymiešame maslo s práškovým a vanilkovým cukrom, postupne pridá­vame vychladnutú kašu a dobre vymiešame.

Príprava šľahačky: Studenú šľahačku vyšľaháme so stužovačom a hneď ňou veterníky plníme.

Príprava karamelovej polevy: Kryštálový cukor upálime dočervena, za­lejeme mliekom a za stáleho miešania dobre rozvaríme. Do misky pri­pravíme práškový cukor, postupne do neho pridávame horúci karamel a vymiešame na hladkú hustú polevu.