Vyhľadávať v tomto blogu

2. 3. 2008

Pomarančové rezy

Cesto: 8 bielkov vyšľaháme dotuha s 25 dkg cukru. Potom pridáme 12,5 dkg mletých orechov, 10 dkg strúhanky, ktorú sme predtým pokvapkali šťavou z 2 pomarančov, 5 žĺtkov, trochu postrúhanej pomarančovej kôry a malú lyžičku prášku do pečiva. Vymiešame. Pečieme ako piškótové cesto.

Plnka: 3 žĺtky, 1 lyžicu hladkej múky a 15 dkg pr. cukru rozmiešame v 1,5 dcl mlieka, pridáme 1 vanilkový cukor a uvaríme kašu. Necháme zmäknúť 25 dkg masla, šľahačom ho vymiešame dohladka. Potom po troškách primiešavame do masla na striedačku vychladnutú kašu, 1/2 dcl rumu a 1/2 dcl pomarančovej šťavy.

Finálna úprava: Z upečeného cesta najprv odrežeme pozdĺžny okraj cesta (nie veľa). Potom ho pozdĺžne rozrežeme na 4 dlhé rovnako široké pásy. Vezmeme prvé 2 pásy, spojíme ich plnkou, vrch aj boky tiež potrieme plnkou. To isté spravíme aj s druhými dvomi pásmi cesta. Vrchy aj boky posypeme mletými orechami. Potom očistíme ďalší pomaranč, rozdelíme ho na mesiačiky (najlepšie je, ak necháme 2 mesiačiky spojené), z ktorých nakrájame trojuholníčky. Nimi zdobíme vrch zákuskov tak, že 1 pomarančový kúsok pripadne na jeden zákusok. Krájame ako rez alebo ako tortu. Priložený obrázok nie je ktoviečo, ale zákusok je veľmi dobrý.