Vyhľadávať v tomto blogu

24. 6. 2009

Kysnutý slivkový koláč

Potrebujeme: 200 g sliviek, 2 žĺtky, mlieko (cca 300 ml), 500 g polohrubej múky, 20 g droždia, 80 g rastlinného tuku, 60 g cukru, 1/2 lyžičky soli
Na posýpku: 40 g masla, 40 g hrubej múky, 50 g práškového cukru

Do preosiatej múky pridáme cukor, soľ, rozpustené maslo, žĺtky, vykysnutý kvások a podľa potreby vlažné mlieko. Zo zmesi vypracujeme vláčne cesto a necháme ho vykysnúť. Vykysnuté rozvaľkáme na pomúčenej doske a pomocou valčeka ho prenesieme na veľký pomastený plech. Na cesto poukladáme rozpolené slivky kožkou dolu, posypeme škoricovým cukrom, posýpkou a vo vyhriatej rúre upečieme.
Posýpka: hrubú múku, práškový cukor a roztopené maslo spolu premiešame.