Vyhľadávať v tomto blogu

12. 2. 2015

Juhoslovanské slané koláče

Potrebujeme: 400 ml mlieka, 1 kvasnice (40g), 3 PL kryštálového cukru, cca 550 g polohrubej múky, 2 lyžičky soli, 100 ml oleja
Plnka: 150 g Hery, 2 žĺtky, 2 lyžičky soli

Postup:
Teplé mlieko dáme do misy, rozmiešame v ňom cukor, kvasnice a 2 PL múky a necháme 10-15 minút postáť. Potom pridáme soľ, olej, postupne pridávame múku a vypracujeme vláčne cesto. Prikryjeme ho a necháme nakysnúť. Pripravíme plnku: zmäknutú Heru dohladka rozmiešame so žĺtkami a soľou.
Keď je cesto pekne vykysnuté, rozdelíme ho na polovice a každú rozvaľkáme asi na 1 cm. Každú natrieme krémom a zvinieme do rolády. Povrch rolád tiež potrieme krémom. Pokrájame šikmým rezom na trojuholníky. Posypeme sezamom, alebo hocijakým iným posypom čo máte radi. Poukladáme na suchý plech a pečieme pri 185-190 stupňoch, kým nie sú zlatavé.