Cesto: 500g polohr. múky, 30g droždia, 1/4 l teplého mlieka, 100 g masla alebo margarínu, 80g cukru, 2 vajcia, štipka soli, žĺtok na potretie pred pečením
Plnky:
1. 500g tvarohu, 200g pr. cukru, 2 vajcia, 1 lyžica maizeny, 1 lyžica rumu - všetko spolu zmiešať
2. 250g mletého maku, 100g kr. cukru, 1 vanilkový cukor, 1 lyžica strúhanky, 1/4 l mlieka - dáme variť mlieko s cukrom, do vrelého pridáme mak a strúhanku, necháme prejsť varom pričom stále miešame a vychladíme
3. 250g slivkového lekváru - ak je príliš hustý, rozmiešame ho s 2-3 lyžicami horúcej vody
Z teplého mlieka, kvasníc a cukru zarobíme kvások a necháme kysnúť niekoľko minút. Zatiaľ si do misy pripravíme múku a ostatné suroviny, prilejeme kvások a dobre vymiesime rukou. Prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste aspoň 1/2 hodinu. Vykysnuté ceto rozdelíme na 20 dielov, každý vytvarujeme na okrúhlu placku so zvýšeným okrajom. Okraje potrieme rozšľahaným žĺtkom. Tvarohovú a makovú plnku rozdelíme na koláče tak, aby sme mali na jednom koláči striedavo tmavé a svetlé plochy, do stredu každého dáme lekvár. Koláče uložíme na vymastený plech a necháme ešte 10 minút podkysnúť. Zatiaľ si vyhrejeme rúru na 200 stupňov. Pečieme 20 - 25 minút.