Vyhľadávať v tomto blogu

24. 4. 2013

Orechové medové rezy


Cesto:  500 g hladkej múky, 200 g pr. cukru, 2 vajcia, 200 g masla, 2 lyžice medu, 2 lyžičky sódy bikarbóny, 1 dcl rumu na pokvapkanie plátu

Orechová zmes: cca 300 g vlašských orechov nasekaných na hrubo, 80 g pr. cukru, 120 g masla, 3 lyžice medu 

Krém: 3 dcl mlieka, 1 a 1/2 lyžice hladkej múky, 1 a 1/2 lyžice Solamylu alebo Maizeny, 100 g cukru, 250 g masla, 1 vanilkový cukor 

Postup:
Zo surovín na cesto si na doske vypracujeme cesto a rozdelíme ho na dve polovice. Obe rozvaľkáme na veľké obdĺžniky a budeme piecť na papieri na pečenie. Možno vaľkať rovno na papieri pre jednoduchšie prenesenie na plech. Jeden plát pečieme holý, jeden plát s orechovou zmesou, asi 15 min pri 170 stupňoch. Orechovú zmes pripravíme tak, že  nasekané orechy s maslom, cukrom a medom dáme na panvicu, necháme všetko rozpustiť a opražíme do zlatova. Ešte  horúcu zmes kladieme na surový druhý plát. Na plnku uvaríme ako puding mlieko, hladkú múku, solamyl (maizenu) a cukor.  Keď puding vychladne, primiešame ju k maslu vyšľahanému s vanilkovým cukrom. Prázdny plát najprv pokvapkáme 1 dcl rumu a necháme vsiaknuť. Potom natrieme krémom. Prikryjeme plátom s orechovou zmesou. Zákusok treba nechať v chladničke odležať do druhého dňa.