Vyhľadávať v tomto blogu

28. 10. 2011

Kysnuté okrúhle koláče

Potrebujeme:
250ml mierne teplého mlieka, 1 celé vajce, 8dkg masla alebo margarínu, 2 lyžice rumu, 250g polohr. múky, 250g hladkej múky (alebo dáme len 500g polohr. múky), 100g pr. cukru, 2 lyžičky sušeného droždia, citrónová kôra, 1 vanilkový cukor.
Okrem toho asi 1cm hrubý plátok masla, ktoré rozpustíme, na potretie rozvaľkaného cesta, ďalej 1 vajce na potretie koláčikov

Puding: 400ml mlieka, 1 vanilkový puding, 1 vanilkový cukor
Ovocie na vrch: konzerva mandaríniek, alebo iné ovocie, napr. slivky

Rozpustíme maslo (alebo margarín). V mise premiešame múku s cukrom, droždím a štipkou soli, prilejeme mlieko a rozpustené maslo, rum a vajce. Vypracujeme cesto a necháme kysnúť. Zatiaľ si uvaríme puding a necháme ho za občasného premiešania vychladnúť.
Vykysnuté cesto premiesime a rozvaľkáme na veľký obdĺžnik. Plát potrieme rozpusteným maslom a urobíme z neho závin. Z tohto závinu odkrajujeme asi 1 cm hrubé kolieska. Koláče ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, radšej ďalej od seba, lebo pri pečení narastú. Do každého kolieska na plechu urobíme prstom priehlbinku, ktorú naplníme pudingom. Koláč potrieme vajíčkom a ozdobíme mandarínkou. Dáme do rozohriatej rúry upiecť do zlatova, na 180°C. Z tohto množstva urobíme asi 26 koláčov s priemerom asi 8 cm.