Vyhľadávať v tomto blogu

30. 11. 2013

Žemle z domácej pekárne

Potrebujeme:
300 ml mlieka, 25 g masla, 2 lyžičky soli, 1 lyžička kr. cukru, 500 g hladkej múky, 20 g čerstvého droždia

Postup:
Do pekárne dáme mierne teplé mlieko, lyžičku cukru, rozmrvené kvasnice a nadrobno nakrájané maslo. Pridáme múku a soľ. Nastavíme na program Cesto. Po skončení programu si cesto rozdelíme na 12 kúskov. Každý kúsok ušúľame a urobíme z neho pletenku. Prípadne urobíme bochníček, ktorý v strede nakrojíme. Necháme kysnúť ešte cca 30 minút. Potom potrieme vajíčkom alebo mliekom, a posypeme soľou, alebo makom, alebo sezamom, alebo ľanovými semienkami. Pečieme pri 220° C cca 20 min.